Localizare

Scaunul Domnului

Start - Cabana Ritual Chalet https://maps.app.goo.gl/KurGwoH1X3ndXNU7A

Despre

Scaunul Domnului este rezervație naturală și e printre cele mai cunoscute puncte turistice ale defileului Mureș. Este situat în județul Mureș, deasupra comunei Deda Bistra, în Munţii Călimani la o altitudine de 1380m și este limitat de stânci spectaculoase de natură vulcanică. Are aspectul unui platou și oferă o minunată panoramă asupra întregii zone. De sus poți vedea Valea Bistrei, mai îndepărtat Valea Mureșului, și chiar Munții Călimani. În zilele foarte senine se văd crestele a aproape toți munții ce străjuiesc Ardealul.

Accesul către Scaunul Domnului se face de pe șoseaua DN15, Reghin - Toplița, din localitatea Bistra Mureșului. 

Legenda locală

Se zice că în timpurile vechi, după ce a fost isprăvită facerea lumii, Ziditorul a căutat un loc unde să se așeze pentru a se bucura de lucrul Său. Trebuia să fie înalt, ca vânturile să ducă gândurile bune cât mai departe în lume. Să fie păduri și pământuri frumoase în jur, ca să-i fie fiarele pădurii și oamenii truditori aproape, iar apele țiitoare de viață să-și aibă aici izvoare.

La marginea Călimanilor și-a ales locul de tihnă din care să-și bucure privirea cu minunățiile lumii și de unde să trimită făpturilor binecuvântările sale. Aici, de vei ședea în liniște, vei auzi gândurile cele bune rostite de străbuni și de vei bea din apa izvoarelor te vei umple de viață.

Chiar și astăzi, atunci când e obosit de-atâtea binefaceri ce le răspândește prin lumea largă El vine numai pe-aici, prin Ardeal, ca să-și tragă sufletul. Se așează pe scaunul Lui, iși infige toiagul milenar în iarba moale a platoului și-și întinde mâinile făcute căuş până la cascada Cofu, de unde soarbe apa limpede, cu nesăț, refăcându-și puterile.

Rezervația Naturală Scaunul Domnului 

Scopul principal al Rezervaţiei Naturale Scaunul Domnului este de a proteja şi conserva habitatul natural. Protejarea speciilor autohtone importante sub aspect floristic şi faunistic, precum şi de a menţine neatins aspectul peisajului. Se urmăreşte excluderea şi prevenirea activităţilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare şi asigurarea condiţiilor pentru activităţile de cercetare ştiinţifică, educaţionale şi recreative desfăşurate conform reglementărilor în vigoare.

Trasee turistice

Vizitatorii au la dispoziţie 5 trasee turistice marcate pe care pot urca în Rezervaţia Naturală Scaunul Domnului:

1. Traseul de creastă de la Deda-Bistra (marcaj turistic bandă albastră)
2. Traseul din Valea Bistrei pe Zăpodia cu Cale (marcaj turistic triunghi albastru)
3. Traseul din Valea Bistrei pe Zăpodia cu Poduri (marcaj turistic punct albasru)
4. Traseul din Valea Găloaia Mare (marcaj turistic punct albastru)
5. Traseul din Valea Găloaia Mică (marcaj turistic triunghi rosu - neomologat)